0

After 1 Year of Hiatus.

Posted by ..::jane doe::.. on 11:33 PM
Wow. Dah setahun lebih blog ni tersadai. Pity u..

Today is Saturday, November 29, 2014.

Some quick update from me.

1. Masih di TM - CSOC ACRV. CSM dah bertukar nama jadi CEMT.
2. Masih di Vista.
3. Masih single.
4. Masih di UTM. InsyaAllah ada 1 semester lagi tinggal.
5. Si Putih sudah berusia hampir 2 tahun.
6. Sedang mengikuti Kelas Bahasa Korea dengan Korea Tourism Organisation di Korea Plaza. Sekarang di Semester 3.
7. Tahun 2014 banyak melakarkan sejarah backpacking aku ke beberapa negara luar.
     ♥ Vietnam - Together with Sya, Mama Sya, Nad, Zai (kawan Sya), Wai (kawan Sya), Kak Ha, Saly, n kakak ipar Saly.
     ♥ Bali - Together with Cieyla, Has, Faryza, Anoy.
     ♥ Korea (Busan & Seoul) - Only with Zaza. - The best ever trip! I really want to make a special entry about this story.
8. Masih setia dengan Infinite.
9. Sony Vaio dah totally corrupt.
10. Sudah beli laptop baru pada 25 November beberapa hari yang lalu. Lenovo S410.

I want to write more actually. But this blog template is quite annoyed me in some reasons.

Till then.


Zy.

|
1

Salam Eidul Adha Dari Kampung Laut

Posted by ..::jane doe::.. on 6:06 AM in
**This entry was written on last raya haji. Sekarang baru ada masa edit and publish.


It's been a while..

Aidil adha tahun ni tidak semeriah dulu. Aku pulang pada petang hari raya, flight 4.25pm, 15hb Oktober 2013. Sampai sahaja di rumah kak long dan kak ngah semua sudah pulang ke rumah masing2. Kak cik sehari sebelum raya sudah pulang ke Kerilla. Now only me and beloved Ma. Abe ada juga datang sekejap2. Dalam satu hari dia datang sekali dan tak lama. Ina masih dalam pantang.

Wan Nur Syuhada Binti Wan Mohd Zarmin

Ana baru sahaja selamat lahirkan another baby boy on 13th October 2013. Sekarang masih dalam pantang. Mungkin hari ni dia pulang ke kampung laut. Being there in kota bharu is so hard for her. Mother in law is never be the same with biological mother. Never. Ma cakap waktu Ana call hari raya hari tu suaranya seperti sedang menahan tangis. I understand well how she felt at that moment. Setiap ibu yang baru lepas bersalin punya emosi yang tidak stabil. Peranan orang sekeliling sangat penting dalam membantu meredakan tekanan ibu yang sedang berpantang. Aku ingat Ma pernah cakap dulu waktu kak cik sedang berpantang di kampung laut beberapa tahun yang lepas. Ma cakap menjaga ibu yang sedang berpantang ni umpama menjaga seorang raja. Ibu yang berpantang layak untuk mendapat privilege itu sepanjang tempoh 40 hari ni kata Ma. Wah gitu.


Ahmad Shah Iskandar Bin Nor Lutfan Fadhil





Well i know i'm not married yet. Far away to have my own baby. But i've seen all my sisters'condition during their abstinence period. It's very hard to move. Cannot simply to eat anything they want. So think. If you are in their state, how would you feel if you yourself need somone to rely on to, yet to take care of the baby and other sons at the same time, but no one around seems to understand your hardship and they seems have a thought that you could handle it yourself. How would you feel? 

"Masa ni lah baru nak ingat mak sendiri". Ma once said that.

Hmph.. yes it's true.


Rumahku Syurgaku

Around 20-15 years ago i felt this house was too small for us 7 siblings. But it's not boring at all. It filled with full of laughters and fights. We did always fight. We fought. We got beaten up by Ma. We cried. We played together. And we'll laugh again. It was beautiful and colourful memories to remember. I still remember that time, i always have a dream to have 7 storey house. Over tak? Haha. Our house is too small that caused me to have that dream. 2 bedrooms and 1 bathroom for household of 9 people. Can you imagine? But since we live happily as we were, that small house doesn't matter at all.

Walking down into a memory lane of my childhood life is just like entering into the disneyland of mine. Of course it is not as beautiful as the fantasy world of Disneyland. But as a kid, every single things that i did and i experienced, give the ultimate excitements to me. Even making the bubbles popped out from my hands excites me to the max. And laughed to death if we were making fools to one another. Having rain shower is the best thing ever. Haha. Not in bathroom but in a real heavy rains outdoor! My body give a good tolerance with rain. Even now, i am not that kind of easily to get cold or fever by rain. Alhamdulillah. But i could easily have running nose by dust and spicy foods~ 

Time flies. As i was in my teenage ages, the house was getting smaller as we were getting bigger. It's an impossible thing for us to have our own rooms. We weren't that rich people yet not have wide land area to expand our house wider and bigger. But there's still some space to add one more bedroom, one small bathroom, and to widen the kitchen sector. The house had gradually renovated and modified through some years as we too gradually growing old and walking on our own path. 

Until the home as it is now. As in picture above.

By the time i write this, only me and Ma here in the house. My feeling at this moment - this house is quite big. And i could imagine how big it feels when Ma was alone without her children and grandchildren in the house.. T_T

I am trying my best to be a good daughter to my Mom. Going back home once a month, that's all i can do for this time being. Bertukar.. aku berserah pada ketentuan takdir.

Ya Allah, rahmatilah Ibuku, rahmatilah aku, rahmatilah keluarga kami. Amin.


Till then.


.Zy.



|
0

Ma

Posted by ..::jane doe::.. on 11:40 PM in , ,



Hari ni merupakan hari ketiga Ma berada di Tanah Suci Mekah.
Alhamdulillah akhirnya kami sama-sama dapat merealisasikan cita-cita Ma untuk jejakkan kaki ke sana. 
Mungkin juga berkat doa Ma hari-hari pada Tuhan Yang Maha Mendengar..

Sepatutnya Ma dijadualkan untuk mengerjakan Haji pada tahun lepas, 2012 dengan sebuah agensi swasta, bersama dengan family Abe Joe (my brother in law). Tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, nama Ma tak tersenarai dalam senarai mereka yang akan mengerjakan Haji waktu tu. Mungkin belum rezeki Ma. Lagipun, perancangan Allah siapa yang tahu. Hanya Dia yang Maha Merancang dan Maha Mengetahui apa yang sudah berlaku dan apa yang bakal berlaku. Perancangan Allah adalah yang terbaik. Kalau kita redha dengan ketentuanNya, berserah padaNya setelah berusaha, InsyaAllah Dia akan berikan ganjaran yang tanpa kita sangka-sangka.

Berkat kesabaran Ma, akhirnya Ma dipermudahkanNya untuk mengerjakan Umrah pada tahun ini. Ma berangkat pada 4 Februari 2013, beberapa hari yang lalu. Aku hanya mampu mengiringi perjalanannya ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud , Terengganu dengan iringan doa melalui telefon.  Family Kak Long, Kak Ngah dan Ana hanya iringi Ma sehingga ke tempat berkumpul, bangunan Yaskin, Kota Bharu. Dari situ Ma bertolak dengan bas bersama rombongan yang di bawa oleh Yaskin Travel Agency ke Kuala Terengganu dalam pukul 11.30am-12pm. Flight Ma sepatutnya dijadualkan pada pukul 7pm (++). Tapi delay ke pukul 1.30am. Kata Ma, flight akan terus ke Madinah.

Last aku hubungi Ma pada pukul 3.30pm di Kuala Terengganu. Waktu tu Ma baru sampai ke hotel tempat menginap di bandar KT sementara menunggu flight pada malamnya.

Until now tak ada sebarang berita lagi dari Ma. Aku harap semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan Allah perjalanannya. Semoga Ma dikurniakan kesihatan yang baik, diringankan kudratnya untuk selesaikan ibadah umrah dengan sempurna. Semoga jiran kami yang pergi bersama dengan Ma, Cik Ani dan suami dengan anaknya kak MasNor juga dipermudahkan Allah atas segala urusan ibadah mereka di sana dan dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang masa. Amiin..

Ya Allah, semoga rancangan Ma untuk mengerjakan Haji pada tahun ini juga dipermudahkanMu juga ya Allah. Amiinn...

Pesan Ma pada aku, kumpullah duit cepat2 nanti boleh pergi juga ke sana (as for this year i can't make it because of economical issue dan tak mampu nak teman dia). Dan pesan aku pada Ma, doakanlah depan Kaabah nanti agar anak Ma ni dapat jejakkan kaki ke Tanah Suci untuk tunaikan umrah dan haji juga lepas ni..



Ma's Beloved Daughter,

Jaa




|
0

인피니트

Posted by ..::jane doe::.. on 5:51 PM in , ,

I'm officially an Inspirit.
Shh.... don't say any words.






Infinite manse!

Jane Doe




|
0

My Art

Posted by ..::jane doe::.. on 5:33 AM in ,




Dah lama tak sentuh buncho. Rindu. Hati tengah tak berapa nak tenteram tadi. Tiba-tiba saja mari datang rasa nak menyonteng². I feel so released.. *smile*




This was made from my expired cosmetics. Ngee... :D . Red one is from my Maybeline lipstic, year 2007. Ed Pinaud lip gloss, year 2008 - i swept it on my palm. Tak penah dibuat orang kan, haha. Blusher also from Ed Pinaud, year 2008. Silky White compact powder year 2010 i guess. Blusher and compact powder tak nampak sangat kesan dia. Just nampak kesan comomot je. Hehee.




Ni ikut tangan menari je ni. Takde makna tersirat mahupun tersurat. Maybe i can say lukisan ni ter-inspired by my current interest kot. Interest into guy-gal relationship? Oh no, not that. My current interest are south korean drama & variety show & k-pop boy bands, and peplum dress. Hewhew. Dan macam biasa, when i got trouble to draw the eyes part, i will convert it to rayban. Haha.




Tak tau nak lukis apa sebenarnya. So pergi intai² kat tingkap tengok kat luar ada apa. Then i got this.
All this drawings dilukis direct dengan buncho, xde pensel, that's why selekeh je sume, haha.



Well, i'm not a good artist. But by doing arts, it makes me feel so good :)




Love,
Jane Doe





|
0

this blog makes me feel dizzy

Posted by ..::jane doe::.. on 7:47 PM in
Aku rasa menyampah pulak tengok background kaler hitam ni. Setiap kali duk mengadap blog sendiri mata mesti berpinar je lepas tu .



Do you feel the same?






Jane Doe



|
0

geek. am i..?

Posted by ..::jane doe::.. on 12:07 AM in



Orang selalu salah tafsir dengan rupa dan personaliti aku. Ramai orang ANGGAP dan FIKIR aku ni pandai. WALHAL aku ni TAKDE la pandai mana pun. Biasa-biasa saja. Sebab aku dianggap pandai mungkin aku ni seorang yang fokus dan tekun agaknya. Pastu senyappp je - like a nerdy. Orang cenderung melabelkan orang yang fokus dalam segala hal adalah seorang yang tahu segala. Oh, tolonglah. Kepada sesiapa yang ada fikiran sebegitu, hentikanlah. Tak payah nak aspek lebih kepada seorang yang KELIHATAN mempunyai daya fokus yang tinggi sedangkan anda tak tahu apa pun yang ada dalam kepala otak orang tu pada waktu tu. Mata tengok lecturer, tapi otak kat tilam. Mata kat penceramah, tapi otak kat masjid jamek. Namun aku tak nafikan la ada yang betul2 fokus. Nak tau dia fokus ke tak fokus, cuba test tengokla ape lagi. Kalau jawapan dia dah nak nak ke laut tu sah2 la tu fokus dah tak ke depan dah. Sama ada fokus dah ke belakang ke kiri ke kanan mahupun ke alam di bawah sedar. Keh2. 


Aku mengaku aku seorang yang TEKUN. Aku sedar ni pun sebab adik beradik aku memang dah cop dah perkataan TEKUN tu kat dahi aku ni. Haha. Tapi.. untuk mengatakan aku seorang yang fokus.. hurm, not really. Aku KELIHATAN fokus - betul. Aku mempunyai daya fokus yang tinggi - tak berapa betul. Disebabkan sifat tekun aku ni la muka aku sentiasa kelihatan SERIUS... -.-'


Dipendekkan cerita, apa topik perbincangan kau hari ni sebenarnya?


Sebenarnya, aku nak mintak tolong janganlah labelkan seolah2 aku ni genius. Sekali dua bolehla aku anggap korang bergurau. Tapi bila dah jadi satu perkara taboo, seolah2 korang mengharapkan aku tahu segala. Aku rasa TERBEBAN tahu.


Dan perkara yang lebih menyakitkan adalah, bilamana aku berjaya lakukan sesuatu, orang mula mengharapkan lebih lagi dari aku. Percaya tak, kadang2 apa yang menjadi kelebihan kita sebenarnya suatu hari boleh jadi kelemahan kita. Kelebihan aku adalah - aku seorang yang TEKUN. Bilamana aku sedar yang ada orang yang sedang mengharapkan aku, dengan secara tiba2 sifat aku yang TEKUN itu menjadi kelemahan bagi aku. Sebab kenapa aku cakap ianya jadi kelemahan ialah, orang mula mengambil kesempatan terhadap kelebihan aku tu. Aku seorang yang TEKUN, maka akan cuba juga selesaikan sesuatu masalah tu sampai kadang2 tu aku rasakan itu adalah masalah aku, bukan masalah bersama mahupun masalah kau. Hurm, bunyi macam tak ikhlas nak tolong eh? ....Untuk ikhlas itu mudah. Tapi untuk mengekalkan keikhlasan itu memang.... mencabar kewibawaan -.-'


So please lah, kalau itu adalah masalah KITA, marilah KITA sama2 selesaikan. Jangan nak harapkan AKU seorang sahaja. Allah suka orang yang BERUSAHA. Aku tak pandai pun, tapi sebab aku tekun dan aku usaha, maka ALLAH permudahkan aku, jadi aku mampu buat. Jadi, kalau aku yang tahap kepandaian yang biasa2 sahaja boleh buat, kenapa kau yang tahap kepandaian yang biasa2 saja juga tak boleh buat? Jangan biasakan diri beralasan. Alasan sebenarnya melemahkan kita. Be positif lah. Setiap kali nak bagi alasan tu cuba fikir "dah cukup BERUSAHA kah aku, untuk aku berikan alasan ini?". Dan cuba fikir juga kedudukan orang lain. Jangan terlalu selfish dan berbangga dengan masalah kau yang kononya kau sahajalah yang ada masalah, orang lain tak ada. JANGAN. 


Aku dah mengantuk, tak larat nak membebel dah. Bai.


Assalamualikum.


n/k: gambar paling rare aku bagi. kau hado?



-Jane Doe- 









|

Copyright © 2009 ZyTerritory All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.